16 Jan

Relaties: samen en/of apart

liefde body en soul

Liefde, body & soul

In relaties spelen verwachtingen over en weer een belangrijke rol. Ze kunnen ook aanleiding geven tot veel gedoe. Belangrijk is om te beseffen dat het onmogelijk is om alles wat je van anderen verwacht bij één persoon te vinden. Dan vind je jezelf zwaar teleurgesteld terug. In de praktijk blijkt dat  je minstens 6 of 7 anderen nodig hebt om alle facetten van je persoonlijkheid en authenticiteit tot uiting te laten komen. Een optimale balans tussen ’samen’ en ’apart’ is een voorwaarde voor beide partners om  je  in verbinding met elkaar te ontwikkelen en tot heelheid te komen van wie en wat je bent. De balans tussen geven en ontvangen is daarbij een basisvoorwaarde naast goed luisteren naar wat jezelf wilt én naar wat de ander verlangt. Je bent van jezelf en niet het bezit van de ander. Zelfstandigheid in verbinding maakt ruimte om te genieten van het samen zijn en om de verschillen te vieren.

Heb je vragen of wil je verkennen hoe dit voor jou/jullie zit: http://www.vermeercoaching.nl/relatie-coaching/

05 Nov

Samen en/of apart

Dit is een thema dat in mijn leven en naar ik uit mijn praktijk weet in het leven van ieder mens een centrale rol speelt. Hoe bewegen we ons als mens tussen loyaliteit aan anderen zoals onze familie, onze partner en kinderen en  onze eigenheid en wat wij verlangen van het leven voor onszelf?  ‘Zo hoort het’ en ‘zo moet je je gedragen’ zijn zinnetjes die iedereen kent. Op ‘gaan voor je verlangen’ zit zoveel oordeel bij anderen én bij onszelf. Woorden als egocentrisch of zelfs egoïstisch voelen aan als negatief. Hoe kan ik heel worden als ik niet mag zijn wie ik verlang te zijn? Hoe vind ik balans tussen wat ik zelf nodig heb en wat anderen van mij vragen?

Voor elke situatie is het aan mij zelf om te bekijken welke positie ik in wil nemen tussen ‘samen’ en ‘apart’. Het is nooit een ‘alles of niets’ -keuze, maar een dansen tussen beide uitersten. Alleen door zoveel mogelijk mezelf te zijn, kan ik er ook voor 100% zijn voor anderen.

22 Okt

Zekerheid is de vijand van veranderen

P1040736Bovenstaande uitspraak van Minuchin haalde Esther Perel, relatietherapeut en seksuologe, aan tijdens de laatste uitzending van ‘Zomergasten’ 2018. Hoe waar is die zin. Ieder mens, ook ik, zoekt continu naar zekerheid. De vraag daarbij is steeds: Hoe zeker is zeker? en: Hoe lang blijft dat zo? Alles is verandering en dat aannemen is een belangrijke taak in het leven. Zolang ik in het ‘nu’ ben en blijf, is dat geen probleem. Immers wat er nu is, is het enige wat telt. Daar moet ik in dit moment mee dealen. Mijn neiging is echter om te gaan nadenken over de consequenties. En dan ontstaat de twijfel, mogelijk angst, en ga ik me zorgen maken. 

Waarom niet de onzekerheid in de ogen zien, een beweging voorwaarts maken in plaats van angstig blijven kijken naar wat onzeker maakt. Juist die twijfel en verwarring geeft  mij ruimte om creatief te worden, in actie te komen en nieuwe wegen te vinden om met lastige kwesties om te gaan. Dat is ontwikkeling.

 

30 Apr

Dynamiek tussen broers en/of zussen

weg-bewegenDe uitspraak: het gezin is de hoeksteen van de maatschappij zou ik willen parafraseren tot: het gezin is de basis voor je ontwikkeling. We weten allemaal dat we een product zijn van nature (erfelijke aanleg) en nurture (opvoeding). Het systeem waarin we geboren worden is belangrijk, maar niet alles bepalend. Was dat wel zo dan zouden alle kinderen uit hetzelfde gezin wat persoonlijkheid betreft als twee druppels water op elkaar lijken. In de praktijk ervaart ieder kind in een gezin dezelfde situatie en incidenten op een  heel eigen manier en die kan sterk verschillen van die van broers of zussen. Zo kan een herinnering van de één totaal anders zijn blijven hangen bij de ander. Kijken naar de ordening binnen de kinderrij, de positie ten opzichte van de ouders en mogelijke systemische thema’s binnen een familie kan inzicht verschaffen in en begrip kweken voor elkaar. Het nemen van de eigen plek in de ordening heeft  meer verbinding en bedding in het eigen systeem tot gevolg: meer ingesloten worden door en zelf insluiten van broer(s) of zus(sen).

Zelf heb ik ervaren dat door het  mijn broer gunnen van zijn plek als oudste van de kinderen en het opgeven van mijn verzet tegen het feit dat hij zich als mijn vader gedroeg, er meer rust is gekomen in het systeem. Door hem in te sluiten als broer heeft hij zijn plek gekregen in de ordening en daarmee heeft ook mijn vader de plek gekregen die hij heeft.

(in voorbereiding: workshop Systemische relaties tussen broers en/of zussen, gepland najaar 2018)

30 Apr

Bezint eer ge verder gaat

P1060719

Dit voorjaar op bezinningstocht geweest naar Nepal. Het was een fysiek zware bergtocht rond het Manaslu-massief, de berg van de Ziel. En het was eveneens een reis naar binnen om weer eens wat obstakels uit de weg te ruimen, die gelukkig zijn en welbevinden in de weg staan. De prachtige metafoor van het medicijnwiel uit het sjamanisme verdeelde deze tocht in een fase van zomer bij de start in Kathmandu, via de herfst bij het langzaam omhoog wandelen naar de leegte en koude van de laatste etappe over de Larkya-pas naar het voorjaar toe aan de andere kant van de pas. Daar was het voorjaar ontluikend, de knoppen van bomen en struiken stonden op springen en de sapstroom was voelbaar. Hoe mooi is het dan om aan de ene kant van de pas mijn angst en onbewuste niet productieve patronen bewust achter te laten en bevrijd daarvan over de pas te gaan het ‘voorjaar’ van mijn leven in. Het heeft weer veel ruimte opgeleverd om moedig verder te gaan.

10 Jan

Een gevleugeld 2018

IMG_20171225_0001Laat jouw passie de motor zijn voor het opnieuw (uit)vinden van je zelf in dit nieuwe jaar. Keer  naar binnen om  te voelen wat jouw hart doet zingen. Ga voor wat jouw inspireert en vleugels geeft. En spreid die vleugels en kies het luchtruim op weg naar onbekende en ongekende verten. Een heel vruchtbaar en inspirerend 2018.

03 Okt

Adem als rustpunt

Gevangen in gedachten

         Gevangen in gedachten

Veel mensen hebben niet in de gaten dat hun ademhaling het verhaal vertelt van rust en onrust. Als iemand angstig is of gestrest, gaat zijn ademhaling meestal niet verder dan hoog in de borst. De ademhaling is oppervlakkig en gejaagd en dat maakt dat het vaak onbewuste gevoel van onrust nog weer versterkt wordt. Door met aandacht dieper te gaan ademhalen, breng je met die adem je aandacht ook naar het hartgebied en tot diep in je lijf naar je onderbuik. Door bewust een aantal keren zo diep adem te halen, word je van zelf rustiger en komt er meer ruimte om buiten dat gevoel van stres, angst of onrust te ‘kijken’. en meestal blijkt dan een realistischer invoelen van wat er met je aan de hand is binnen handbereik. Met mindfulness train je jezelf om jezelf uit die gevangenis van gedachten te bevrijden. Gedachten en gevoelens zijn immers vluchtig; waarom eraan vasthouden en achteraan jagen. Wat steeds blijft is de ademhaling, die ons verbindt met ons hele systeem – hoofd, hart en lijf – en met alles om ons heen. Bij de begeleiding van mensen in ontwikkeling is ademwerk een belangrijk instrument in de bewustwording van hoe het met hen is en hoe ze de adem kunnen gebruiken.

25 Jan

Systemisch atelier voor homo en bi mannen

mannenatelier-2
Op zaterdag 25 maart 2017 begeleiden Roef Mensink van Hartelust en Han Vermeer een systemisch atelier voor homo en bi-mannen. Daarin gaan we gezamenlijk op onderzoek uit met als centrale vraag:

Hoe word ik me bewust van de manier waarop ik in verschillende relevante contexten mijn plek inneem?

Meer informatie elders op de website. Aanmelden bij han.vermeer@hetnet.nl of roef@wildekastanje.nl.

18 Dec

Op weg naar Eigenheid

boek-3-scherpVanaf januari 2017 is het boek Op weg naar Eigenheid beschikbaar en te verkrijgen via deze website. Naast het boek worden 43 beeldkaarten meegeleverd te gebruiken bij persoonlijke ontwikkeling. Het boek geeft de persoonlijke reis van de auteur weer met daarbij zijn eigen routekaart. De thema’s die hij tegenkwam bij elke stap zijn in intuïtief gemaakte beelden, als innerlijke foto’s weergegeven.  Deze beelden worden als losse beeldkaarten bijgeleverd. Aan die beelden zijn een korte tekst, een kernachtige haiku en een aantal reflectievragen toegevoegd.

21 Nov

Systemisch atelier voor homo en bi-mannen

mannenatelier-2

 

Op zaterdag 25 maart 2017 begeleiden Roef Mensink  van Hartelust en Han Vermeer een systemisch atelier voor homo en bi-mannen. Daarin gaan we gezamenlijk op onderzoek uit met als centrale vraag:

Hoe word ik me bewust van de manier waarop ik in verschillende relevante contexten mijn plek inneem?

Meer informatie elders op de website. Aanmelden bij han.vermeer@hetnet.nl of roef@wildekastanje.nl.